Ga naar de inhoud

Braziliaans Jiu Jitsu

Wat is Braziliaans jiu jitsu

Braziliaans jiu jitsu is een vechtsport die veel gelijkenis vertoont met het judo. Sterker nog, het komt daaruit voort maar heeft vervolgens een eigen evolutie doorgemaakt. De nadruk bij Braziliaans jiu jitsu ligt op het grondwerk. Het doel is een dominante positie te verkrijgen en ervoor te zorgen de tegenstander zo snel mogelijk tot overgave te dwingen. Dat kan door middel van een verwurging of arm- pols- of beenklem.

Braziliaans jiu jitsu is, zoals wij het beoefenen, vooral een sport met alle elementen die je daarbij mag verwachten en is geschikt voor zowel recreatieve als wedstrijdgerichte jiu jitsuka’s. Het is ook uitermate geschikt als zelfverdediging. Het ‘rollen’ (vriendschappelijke en sportieve oefen’wedstrijdjes’) en continu herhalen van oefeningen, het ‘drillen’, vormen een belangrijk deel van de training.

Geschiedenis

Japanse jiu jitsu

Jiu jitsu was de slagveldkunst van de Samurai van Japan. Deze samuraikrijgers waren goed gepantserd en meestal te paard. Jiu jitsu werd door hen in essentie gebruikt om effectief te kunnen vechten in het geval dat ze zonder paard verder moesten en geen wapens meer hadden op zich te verdedigen.

Judo

Tegen het midden van de 19e eeuw was jiu-jitsu in verschillende stijlen of ryu’s verdeeld. Hoewel de technieken van stijl tot stijl varieerden, maakte ze vrijwel allemaal gebruik van man tegen man gevechtstechnieken, waaronder stoten en trappen, worstelen en technieken om je te verdedigen tegen wapens.

In de jaren 1880 ontwikkelde een getalenteerde jonge jiu jitsuka, Jigoro Kano, zijn eigen ryu die gebaseerd was op ‘randori’, ofwel een oefengevecht met echte weerstand. Dit was afwijkende van de toen heersende trainingspraktijk. Deze stijl evolueerde later naar judo, dat een van de meest beoefende sporten in de wereld werd.

De Gracie’s

Een student van Jigoro Kano, Mitsuo Maeda, ook bekend als Count Koma, emigreerde in 1914 vanuit Japan naar Brazilië. Hij werd geholpen door een lokale politicus genaamd George Gracie, wiens vader ook een immigrant was, oorspronkelijk afkomstig uit Schotland. Als een teken van zijn dankbaarheid, onderwees Maeda judo/jiu jitsu aan George’s zoon Carlos Gracie. Carlos deelde later zijn kennis met enkele van zijn broers, met wie hij in 1925 de eerste jiu jitsu academie van Brazilië opende.

In de loop der jaren hebben de Gracie’s (met name Carlos en Helio) en hun studenten hun kunst verfijnd door middel van gevechten zonder regels, in zowel publieke manifestaties waarom ze met het publiek uitdagingen aangingen als in straatgevechten. Ze richtten hun aandacht op het grondwerk (ne waza) grondverzet, waardoor een kleinere man zich kon verdedigen tegen en uiteindelijk een grotere aanvaller kon verslaan. In de jaren ’70 begon Rolls Gracie de kunst verder te verfijnen, onder meer door het opnemen van worstelen in het curriculum. 

UFC

Begin jaren ‘90 verhuisde een andere Gracie, Rorion, van Brazilië naar Los Angeles, in de hoop het vechtsysteem van zijn familie te laten zien aan Amerika.

Hoewel er geen regels waren, waren mixed martial arts-wedstrijden (MMA, bekend als ‘vale tudo’) populair in Brazilië sinds Carlos Gracie zijn academie opende in 1925, maar ze waren grotendeels onbekend in de rest van de wereld. Rorion en Art Davies bedachten een evenement genaamd ‘The Ultimate Fighting Championship’ (UFC), waarin verschillende vechtsportstijlen tegenover elkaar zouden worden geplaatst. 

De eerste UFC vond plaats in 1993 en werd voltooid gedomineerd door Rorian’s jongere broer Royce. Royce was geen grote man en was veel lichter dan zijn tegenstanders. Desondanks maakte hij gebruik van zijn techniek en de onbekendheid van zijn tegenstanders om het gevecht naar de grond te brengen. Uiteindelijk kwam hij als winnaar tevoorschijn en versloeg vier tegenstanders in één enkele nacht. Zijn overwinningen leidden tot een enorme interesse in Braziliaanse jiu jitsu, met name in de Verenigde Staten en Japan. De vestiging van Braziliaanse jiu jitus was daarmee een feit.

Tegenwoordig

Tegenwoordig lift Braziliaanse jiu jitsu mee op de populairiteit van MMA. Er zijn nu duizenden jiu jitsu-academies verspreid over alle uithoeken van de wereld. Sport jiu jitsu is ook enorm in populariteit gegroeid. 

Trouw aan zijn roots blijft jiu-jitsu effectief worden gebruikt in MMA-wedstrijden. Alle vechters hebben, ongeacht hun specialiteit, ten minste een praktische kennis nodig van jiu jitsu om kans op succes te hebben. Daarnaast evolueert Braziliaans jiu jitsu zich voortdurend en wordt verfijnd door zijn beoefenaars. Elke dag worden nieuwe bewegingen en technieken uitgevonden. Het bewijs van het dynamische en levend karakter van de sport.